Batu Merah Kering Tulang Las Vegas Mungkin Menggunakan Awan Pembibitan sebagai Sumber Air
toto

Batu Merah Kering Tulang Las Vegas Mungkin Menggunakan Awan Pembibitan sebagai Sumber Air

Mencari wang benih untuk projek Las Vegas anda biasanya tidak seperti ini. Sebuah organisasi alam sekitar yang dipanggil Save Red Rock meminta Data SGP $150,000 dalam bentuk derma awam untuk membuat hujan dan salji di Red Rock Canyon di Las Vegas dengan menyemai awan di atasnya. Badan bukan untung 501(c)(3) telah mengumpulkan kira-kira $38,000 setakat ini.

Red Rock Canyon Las Vegas
Kerpasan di Kawasan Pemuliharaan Red Rock Canyon di Las Vegas telah berkurangan dalam tempoh 20 tahun akibat perubahan iklim dan kemarau yang teruk. (Imej: lasvegasthenandnow.com)
Pemanasan global dan dekad hujan di bawah purata telah menjejaskan tumbuh-tumbuhan dan haiwan di kawasan pemuliharaan yang ditetapkan secara nasional, yang terletak 25 batu di barat Strip. Dan pembenihan awan boleh, sekurang-kurangnya secara teori, membawa kerpasan yang sangat diperlukan.

Kami semua menyukai Red Rock Canyon, ia tidak melakukannya dengan baik,” kata Pauline van Betten, pakar tanah dan air Save Red Rock, dalam webinar 8 September yang boleh didapati di laman web organisasi. “Pokok Joshua benar-benar mati, dan ia benar-benar dalam keadaan teruk.”

Menurut data daripada Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan, purata kerpasan tahunan di Red Rock menjunam dari 1981-2010 min 11.3 inci kepada 2011-2017 min 6.9 inci. Itulah sebabnya, 15 tahun yang lalu, Cottonwood Springs yang lebih rendah di Red Rock ialah lubang renang sedalam 15 kaki yang dipenuhi dengan burung, katak dan tumbuhan air. Hari ini, ia hanya lebih padang pasir.

Benih Ditanam di Kepala Mereka
Pembenihan awan telah dicipta pada tahun 1930-an apabila saintis menyedari bahawa kapal terbang yang terbang melalui awan telah disalut dengan kristal ais. Ideanya adalah untuk membuat kristal ais terbentuk sama di sekeliling habuk yang mereka masukkan ke dalam awan. Ini kemudiannya akan membuat kepingan salji dan titisan hujan yang boleh jatuh ke tanah dengan cara yang boleh diramalkan.

Proses ini menggunakan aerosol bukan organik – biasanya iodida perak, kerana struktur molekulnya yang serupa dengan ais – di sekelilingnya hablur ais bernuklear.

Penyemaian awan Save Red Rock akan dilakukan oleh saintis dari Institut Penyelidikan Gurun (DRI), sebuah kampus penyelidikan bukan untung bagi Togel SDY Sistem Pengajian Tinggi Nevada. Selama lapan tahun yang lalu, saintis DRI telah mengangkut penjana ke puncak gunung di Spring Mountains, yang merangkumi Red Rock. Di sini, mereka menembak larutan iodida perak ke dalam awan yang berlalu.

10% Lagi Hujan
Kebanyakan kajian pembenihan awan telah menemui hasil yang bercampur-campur. Satu yang dijalankan pada 2016 oleh Akademi Sains Kebangsaan gagal menemui sokongan yang signifikan secara statistik untuk keupayaannya untuk meningkatkan hujan atau salji dengan pasti. Pada tahun 2003, Majlis Penyelidikan Kebangsaan AS mendapati bahawa “bukti yang boleh diterima secara saintifik untuk kesan pembenihan yang ketara belum dicapai.”

Tetapi DRI mendakwa bahawa pembenihan awan ujiannya telah meningkatkan kerpasan kawasan sebanyak kira-kira 10%. Data padanan ini daripada Persatuan Meteorologi Amerika, yang pada tahun 1998 mendapati peningkatan kerpasan sebanyak 10% dalam awan sejuk super yang berkembang di atas pergunungan seperti di Red Rock Canyon.

Menurut keputusannya daripada pembenihan tahun lepas di Spring Mountains, DRI mendakwa bahawa 10% ini mewakili 3,360 ekar kaki. Itu sudah cukup untuk menampung semua keperluan air 6,700 isi rumah setiap tahun.

Dengan kos $8 hingga $10 setiap ekar kaki, Utah, Colorado dan Wyoming telah beralih kepada projek pembenihan awan yang dibiayai oleh kerajaan untuk Pengeluaran HK mencuba dan meningkatkan pencairan salji yang memberi makan kepada Sungai Colorado.

Save Red Rock dan DRI menyasarkan untuk melancarkan projek mereka pada 15 November. Itu tepat pada masanya untuk meningkatkan air daripada ribut musim sejuk yang sudah menyediakan 70% daripada cas semula air bawah tanah Spring Mountains.